Gulasz wołowy marynowany w winie, z dynią , jałowcem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 22 godz.

Palce lizać :-)

  • 22 godz.

Składniki:

  • Udziec wołowy ok 1 kg
    40 dag pieczarek
    60 dag dyni
    1 duża czerwona papryka
    2 średnie cebule
    posiekana natka pietruszki
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100ml śmietany 18 %

    Marynata:
    125 ml czerwonego półwytrawnego wina
    3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    5 jagód jałowca

    Przyprawy:
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy marynowany w winie, z dynią , jałowcem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wino łączymy z musztardą i dodajemy drobno rozgniecione owoce jałowca.Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso , dokładnie mieszamy całość , przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na ok 10 godzin.
    ( mięso należy co ok 3 godziny dokładnie wymieszać w marynacie )
  • 2. Przygotuj oczyszczone pieczarki cebulę , paprykę i dynię po czym wszystko po kolei kroimy ( dynie w grubą dosyć kostkę ) resztę w paski.
  • 3. Gotowe zamarynowane mięso obsmażamy na oliwie oprószając delikatnie mąką. Po kilkudziesięciu minutach dodajemy cebulę , całość przykrywamy i dusimy ok 70 minut. Po tym czasie dokładamy pieczarki , paprykę oraz na końcu dynię.Wszystko razem mieszamy przyprawiamy do smaku 5 minut przed podaniem dodajemy śmietanę.
  • 4. Gulasz podajemy z grubym makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.


    Smacznego
    Grzegorz Milczarek - Żychlin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować