Gulasz wołowy marynowany w winie, z dynią , jałowcem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wino łączymy z musztardą i dodajemy drobno rozgniecione owoce jałowca.Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso , dokładnie mieszamy całość , przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na ok 10 godzin.
( mięso należy co ok 3 godziny dokładnie wymieszać w marynacie )
2.Przygotuj oczyszczone pieczarki cebulę , paprykę i dynię po czym wszystko po kolei kroimy ( dynie w grubą dosyć kostkę ) resztę w paski.
3.Gotowe zamarynowane mięso obsmażamy na oliwie oprószając delikatnie mąką. Po kilkudziesięciu minutach dodajemy cebulę , całość przykrywamy i dusimy ok 70 minut. Po tym czasie dokładamy pieczarki , paprykę oraz na końcu dynię.Wszystko razem mieszamy przyprawiamy do smaku 5 minut przed podaniem dodajemy śmietanę.
4.Gulasz podajemy z grubym makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze