Kremowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Szybkie migdałowe ciasteczka dla naszych maluszków, niespodziewanych gości oraz do popołudniowej kawki.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl. mąki
    20dag margaryny
    1 żółtko
    1 szkl. śmietany
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    4łyżki cukru

    Nadzienie:
    1/2 kostki margaryny
    10 dag cukru pudru
    250ml mleka
    3 łyżki kaszy manny
    4 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    aromat migdałowy

    Dodatkowo:
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kremowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. Wyrabiamy delikatnie ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkujemy cienko, wycinamy za pomocą foremek gwiazdki, czy też kółeczka większe i mniejsze. Układamy w formie posypanej mąką. Pieczemy ok. 10-15min. w tem. 180C na lekko złoty kolor.
  • 2. Nadzienie: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Następnie zostawiamy aż wystygnie. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach. Mieszamy i łączymy z manną.
  • 3. Większe ciastka smarujemy kremem, przykładamy drugim mniejszym ciastkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.92 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto kremowe

To może cię zainteresować