Ciasteczka renifery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki mieszam razem, wysypuję na stolnicę i mąkę z przyprawami, cukrem siekam z masłem, po chwili dodaję śmietanę i żółtka - zagniatam ciasto.
Po zagnieceniu ciasta odkładam je na około 40 minut do lodówki owinięte folią spożywczą
2.W czasie gdy ciasto odpoczywa, ucieram lukier. Gdy rozpuścił się cukier, dzielę na 3 części, do każdej z części dodaję po 2 krople barwnika w żelu. Każdą masę mieszam, by powstał jednolity kolor
3.Zimne ciasto kroję na kawałki, wałkuję i wykrawam ciastka, które piekę w 200'C przez około 8 minut na złoty kolor. Po upieczeniu przekładam na kratkę do ostudzenia. Czynność powtarzam do czasu upieczenia wszystkich ciastek
4.Ostudzone ciastka dekoruję za pomocą worków cukierniczych, do których przekładam masy lukrowe. W worku z czerwoną masą - z której robię nos odcinam większy kawałek końcówki worka, by móc zrobić dużą kropkę, dwa pozostałe worki ucinam dosyć nisko, by uzyskać cienką kropkę/linię.
5.Gdy już mam przygotowane worki i zimne ciastka, na środku ciastka robię oczy w postaci dwóch kropek, zostawiam miejsce na nos i robię uśmiech na wzór emotikona :)
Gdy mam już oczy i uśmiech robię nos - wyciskam trochę lukru o wielkości przypominającego M&MS
Następnie rogi, z brązowego lukru - rysuję 2 proste kreski, do których dorysowuję kreski - przypominające literę Y
6.Pozostawiam do wyschnięcia lukru - u mnie było widać po nosach :)
Przekładam ciasteczka do pudełka , podaję do aromatycznej herbaty lub kawy
Komentarze