Kruche kremowe rurki

5 (1 ocen)

Niezwykle kruche, delikatne, migdałowe oraz z masą z kaszy manny, zachwycą każdego łasucha

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl. mąki
    20dag margaryny
    1 żółtko
    1 szkl. śmietany
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    4łyżki cukru

    Nadzienie:
    1 margaryna
    20 dag cukru pudru
    1/2 l mleka
    6 łyżek kaszy manny
    5 łyżek cukru pudru
    1 jajko
    aromat migdałowy

    Dodatkowo:
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Jajko

Kruche kremowe rurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. Wyrabiamy delikatnie ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkujemy cienko, wycinamy długie, wąskie paski (jak na makaron), zawijamy od grubszej strony na metalowe rureczki w ślimaka. Smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy w formie posypanej mąką. Pieczemy ok. 20-25min. w tem. 180C na lekko złoty kolor. Po upieczeniu od razu ścigamy delikatnie rurki.
  • 2. Nadzienie: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Następnie zostawiamy aż wystygnie. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach. Mieszamy i łączymy z manną.
  • 3. Za pomocą strzykawki do kremów napełniamy rurki masą z kaszy manny

Porady

Rurki można podawać z innym nadzieniem:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować