Chrupiące krążki z cukinii smażone w panierce, idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do potraw. Idealnie smakują maczane w jogurcie lub podane z sosem czosnkowym.
Krążki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce. Pokroić na centymetrowe krążki. Każdy prószyć solą i pieprzem.
Mąkę umieścić na talerzu.
W drugim, głębokim talerzu rozbić jajka, roztrzepać je widelcem dodając mleko.
Bułkę tartą wyłożyć na osobnym talerzu.
Cukinię obtaczać w mące, następnie zanurzać dokładnie w mieszance jajecznej, a na koniec obtaczać w panierce z bułki.
Tak przygotowane krążki wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoto z obu stron. Z gotowych krążków odcisnąć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Krążki z cukinii w panierce są gotowe do podania. Najlepiej smakują jeszcze gorące. Ich smak świetnie uzupełni delikatny jogurtowy sos.
Komentarze