• 1 min
  • Dla 1 osoby

Chrupiące krążki z cukinii smażone w panierce, idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do potraw. Idealnie smakują maczane w jogurcie lub podane z sosem czosnkowym.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 młode cukinie
    Mąka
    Sól, pieprz
    2 jajka
    3 łyżki mleka
    1 szklanka bułki tartej
    Olej do smażenia
    Jogurt naturalny do podania
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Krążki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce. Pokroić na centymetrowe krążki. Każdy prószyć solą i pieprzem.
    Mąkę umieścić na talerzu.
    W drugim, głębokim talerzu rozbić jajka, roztrzepać je widelcem dodając mleko.
    Bułkę tartą wyłożyć na osobnym talerzu.
    Cukinię obtaczać w mące, następnie zanurzać dokładnie w mieszance jajecznej, a na koniec obtaczać w panierce z bułki.
    Tak przygotowane krążki wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoto z obu stron. Z gotowych krążków odcisnąć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Krążki z cukinii w panierce są gotowe do podania. Najlepiej smakują jeszcze gorące. Ich smak świetnie uzupełni delikatny jogurtowy sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Bułka tarta Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować