Frytki z cukinii

4.75 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Chrupiące frytki z cukinii pieczone w piekarniku, w panierce, idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do potraw. Takie frytki z cukinii idealnie smakują maczane w jogurcie lub sosie czosnkowym.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 młode cukinie
    Mąka
    Sól, pieprz, mielony czosnek
    2 jajka
    3 łyżki mleka
    1 szklanka bułki tartej
    Niepełna szklanka tartego sera
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Frytki Frytki z cukinii

Frytki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce. Każdą sztukę przekroić na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki nie grubsze niż 2 cm.
    Mąkę, sól, pieprz oraz mielony czosnek umieść w głębokiej misce. Dodawać po kilka pasków cukinii i potrząsając miską, obtaczać je dokładnie w mące. Przełożyć na talerz.
    W głębokim talerzu rozbić jajka, roztrzepać je widelcem dodając mleko.
    Bułkę oraz starty ser dokładnie wymieszać na osobnym talerzu.
    Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Obtoczoną w mące cukinię, zanurzać dokładnie w mieszance jajecznej, a następnie w panierce z bułki i sera. Ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej papierem. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 – 15 minut, aż do zrumienienia panierki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Bułka tarta Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować