Panierowane krążki cukinii

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Panierowana cukinia to doskonały dodatek do drugiego dania lub samodzielne danie. Chrupiąca panierka i mięciutki środek. Możemy dowolnie przyprawić, jak kto lubi. Pysznie smakuje z czosnowym lub koperkowym sosem. Polecam na szybko obiad.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
    około 1 szklanka mąki pszennej
    zimna woda
    sól do smaku
    około 1 szklanka bułki tartej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki Przekąski

Panierowane krążki cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy, najlepiej żeby to była młoda cukinia, następnie kroimy ją w plasterki. Każdy krążek oprószamy solą.
  • 2. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wodę dodajemy stopniowo, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, solimy do smaku.
  • 3. Krążki cukinii zanurzamy z obydwu stron w cieście, a następnie w bułce tartej.
  • 4. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do miękkości cukinii i ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 5. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Porady

Najlepiej wybierać niewielką młodą cukinię.

Można dowolnie przyprawić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Panierka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować