KRĄŻKI CUKINII NADZIEWANE MIĘSEM

4.5 (170 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam przepis na krążki cukinii nadziewane mięsem w wersji fit-odtluszczonej. Nadziane cukinie piekłam w piekarniku, wyszły smaczne i mniej kaloryczne niż te smażone na oleju.
Mi bardzo smakowały a podałam je polane odrobiną ketchupu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    2-3 średniej wielkości cukinie
    300 g chudego mięsa mielonego
    2 łyżki bułki tartej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
    1 jajko
    papryka słodka w proszku do smaku
    tarty ser do posypania ( według uznania )
    1 łyżka posiekanej natki
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krążki cukinii nadziewane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia 1. Cukinię obieramy i tniemy na 2 centymetrów plastry.
    Z każdego plastra należy wydarzyć środek, można wyciąć go kieliszkiem ale ja zrobiłam to łyżeczką. Tak było wygodniej.
    Wszystkie krążki lekko solimy.
    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną cebulę, natkę i przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz bułkę tartą.
  • Cukinia po nadzianiu 2. Masę mięsną mieszamy.
    Z cukinii dolewamy powstałą wodę i nadziewany krążki mięsem.
    Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez około 20-30 minut.
  • Cukinia po zapieczeniu 3. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę i posypujemy cukinię serem. Zapiekamy jeszcze 5 minut i danie wykładamy z piekarnika.
    Krążki podajemy polane ketchupem, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować