Proste i szybkie do przygotowania danie. A przy tym bardzo smaczne, na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza. Możemy podać je z tłuczonymi ziemniakami lub z dodatkiem kaszy czy ryżu.
Składniki:
6-8 plastrów schabu
2-3 cebule
200ml śmietany
Mąka
1 liść laurowy
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Sól, pieprz
Olej
Kotlety duszone z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie odtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć je na talerz.
2.Na głęboką patelnie przełożyć poszatkowaną drobno cebulę, zrumienić. Dodać podsmażone mięso, i zalać wodą tak, by je przykryła. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
3.Śmietanę łączymy z łyżką mąki tak, by nie powstały grudki. Dolewamy niewielką ilość soku z mięsa i szybko łączymy. Całość dodajemy do mięsa, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy.
Komentarze