Kotlety duszone z cebulką

4.99 (198 ocen)

Proste i szybkie do przygotowania danie. A przy tym bardzo smaczne, na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza. Możemy podać je z tłuczonymi ziemniakami lub z dodatkiem kaszy czy ryżu.

Składniki:

  • 6-8 plastrów schabu
    2-3 cebule
    200ml śmietany
    Mąka
    1 liść laurowy
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Kotlety duszone z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie odtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć je na talerz.
  • 2. Na głęboką patelnie przełożyć poszatkowaną drobno cebulę, zrumienić. Dodać podsmażone mięso, i zalać wodą tak, by je przykryła. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
  • 3. Śmietanę łączymy z łyżką mąki tak, by nie powstały grudki. Dolewamy niewielką ilość soku z mięsa i szybko łączymy. Całość dodajemy do mięsa, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować