Kotleciki mielone w sosie kalafiorowym . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotleciki mielone;
Mięso mielone połącz z wymoczonymi w mleku bułkami, dodaj jajko, startą cebulę, majeranek i szczypiorek . Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.
2.Z gotowego mięsa zrób kuleczki , obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju.
3.Sos kalafiorowy:
Przygotuj wywar z kostek rosołowych, wrzuć do niego podzielonego na różyczki kalafiora i ugotuj go.
4.Gdy kalafior będzie miękki, odcedź go i wrzuć do miski .
Odcedzony kalafior zmiksuj z 1/2 szkl wywaru. Przełóż na patelnię i dodaj 3 łyżki śmietany i koperek. Wszystko razem wymieszaj ,dopraw do smaku i zagotuj.
5.Kotleciki podawaj polane sosem ;)
Porady
Gdy mięso na kotlety będzie bardzo rzadkie dodaj 2 łyżki bułki tartej.
Komentarze