KORZENNA MARMOLADA Z DYNI

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Przepyszna korzenna marmolada z dyni. Idealna do nadzienia pierniczków, pierników, rogalików, przełożenia murzynków czy naleśników lub po prostu na kanapkę;)

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • 5 kg miąższu z dyni (u mnie wyszło z 2 większych dyń)
    4 pomarańcze
    2,5 szkl cukru
    4 cytryny
    imbir, kardamon, gałka muszkatołowa (po ok 0,5 łyżeczki)
    goździki
    1 łyżeczka cynamonu
    1/3 szkl wody
    3 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Marmolady

Korzenna marmolada z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ted9tj 1. Dynię kroję w mniejsze kawałki, obieram ze skórki i przekładam do dużego garnka.
  • image-13qp5ee 2. Zasypuję cukrem, cynamonem, zalewam ok 1/3 szkl wody (tylko tyle by pokryło dno garnka) i gotuję na małym ogniu aż zmięknie.
  • 3. Następnie dodaję przyprawy, sok z cytryn i skórkę z pomarańczy i dokładnie wszystko mieszam, zostawiając na ogniu jeszcze chwilę. Całość blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaję galaretki w proszku, mieszam i dalej gotuję na małym ogniu ok 10 min.
  • 4. Gorącą marmoladę przekładam do małych słoiczków, wycieram krawędzie i dokładnie zakręcam po czym odstawiam do góry dnem na kilkanaście minut by te się zawekowały.

Porady

Marmolada najlepiej smakuje po kilku dniach od zrobienia i kilku minutach od otwarcie. Zyskuje wtedy gęstą konsystencję i wyraźny, korzenny smak. Idealnie nadaje się do nadziewania pierników czy przekładania ciast.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Owoce Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować