Kopytka okraszone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie,odcedź przeciśnij przez praskę ,albo dobrze utłucz tłuczkiem.Przeciśnięte ziemniaki wyrównaj, podziel na 4 części ,jedną część wybierz i w to miejsce daj tyle mąki ile było ziemniaków,wybrane wcześniej ziemniaki włóż do reszty i zagnieć ciasto.W duzym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.Wyrobione ciasto podziel na 4 części.Na lekko posypanej mąka stolnicy zrób wałeczki z ciasta.Pokrój w ukośne na 1,5 cm kawałki w kształcie kopytek.Kopytka wrzucaj partiami do gotującej się wody ,gotuj od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię ok 3 min,na mniejszym ogniu.Boczek pokrój na patelni i smaż na wolnym ogniu aż się zrumieni.Wyjmij kopytka osącz z wody ,okrasz boczkiem.
Komentarze