Kopytka okraszone boczkiem

4.48 (179 ocen)

  • 60 min

Szybko,łatwo i tanio

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ,1 jajko,mąka ziemniaczana,200g wędzonego boczku,sol.
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka okraszone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie,odcedź przeciśnij przez praskę ,albo dobrze utłucz tłuczkiem.Przeciśnięte ziemniaki wyrównaj, podziel na 4 części ,jedną część wybierz i w to miejsce daj tyle mąki ile było ziemniaków,wybrane wcześniej ziemniaki włóż do reszty i zagnieć ciasto.W duzym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.Wyrobione ciasto podziel na 4 części.Na lekko posypanej mąka stolnicy zrób wałeczki z ciasta.Pokrój w ukośne na 1,5 cm kawałki w kształcie kopytek.Kopytka wrzucaj partiami do gotującej się wody ,gotuj od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię ok 3 min,na mniejszym ogniu.Boczek pokrój na patelni i smaż na wolnym ogniu aż się zrumieni.Wyjmij kopytka osącz z wody ,okrasz boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować