Obsmażane kopytka z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybkie do wykonania i na pewno większość lubi. Masełko z bułką nadaje smak kluseczką, a boczek, jak to boczek-niby tłusty, ale dobrze wysmażony nie zaszkodzi.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kopytka:
    1,5 kg. ziemniaków
    3 szklanki mąki plus na podsypkę
    3 jajka
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    wrzątek do ugotowania
    10 plasterków boczku
    4 łyżki masła
    4 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Obsmażane kopytka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Ziemniaki obieram i gotuję, studzę, przeciskam przez praskę. Do ziemniaków dodaję mąkę, jajka i sól, zagniatam ciasto, dzielę na 6 części, robię wałeczki. Na każdym wałeczku tępą stroną noża robię kratkę, kroję kopytka.
  • jk 2. Kopytka gotuję w osolonym wrzątku, 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję na talerz, lekko osuszam. Na suchej patelni przysmażam pokrojony boczek. Na drugiej patelni na masełku przysmażam kopytka, posypuje bułką tartą i rumienie, wykładam na talerz, posypuję boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować