Szybkie do wykonania i na pewno większość lubi. Masełko z bułką nadaje smak kluseczką, a boczek, jak to boczek-niby tłusty, ale dobrze wysmażony nie zaszkodzi.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Kopytka:
1,5 kg. ziemniaków
3 szklanki mąki plus na podsypkę
3 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
wrzątek do ugotowania
10 plasterków boczku
4 łyżki masła
4 łyżki bułki tartej
Obsmażane kopytka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram i gotuję, studzę, przeciskam przez praskę. Do ziemniaków dodaję mąkę, jajka i sól, zagniatam ciasto, dzielę na 6 części, robię wałeczki. Na każdym wałeczku tępą stroną noża robię kratkę, kroję kopytka.
2.Kopytka gotuję w osolonym wrzątku, 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję na talerz, lekko osuszam. Na suchej patelni przysmażam pokrojony boczek. Na drugiej patelni na masełku przysmażam kopytka, posypuje bułką tartą i rumienie, wykładam na talerz, posypuję boczkiem.
Komentarze