Kopiec Kreta na blachę

5 (140 ocen)

  • 60 min

Łatwy i szybki w przygotowaniu...

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    * 5 jaj
    * 2 i 1/2 szkl. krupczatki
    * 1 i 1/2 szkl. cukru
    * 1 szkl. oleju
    * 1 szkl. gorącej wody
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 2 łyżeczki kakao

    KREM:
    * 6 bananów
    * 1 galaretka bananowa ( lub cytrynowa)
    * 1 czekolada mleczna
    * 2 łyżki cukru pudru
    * 1 cytryna
    * 500 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kopiec kreta na blachę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier utrzeć z żółtkami, wlać gorącą wodę + olej. Wszystko dobrze ubić mikserem. Wsypać mąkę, proszek i kakao. Dodać ubite białka. Piec 45 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto się upiecze ściąć wierzch i pokruszyć. Banany pokroić na połówki ( wzdłuż ), skropić cytryną. Ułożyć w rzędach wzdłuż blachy na cieście. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody, przestudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce. Ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, dodać galaretkę i startą czekoladę. Wymieszać. Wyłożyć na banany. Krem posypać pokruszonym wierzchem ciasta. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować