Ciasto jest znane ale nie trzeba sugerować się gotowcem z kartonika :) wszystko robisz sama :) mam go od Cioci i jest to sprawdzony przepis :) POLECAM :)
Składniki:
CIASTO:
* 4 DUŻE JAJKA
* PÓŁ SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
* 2/3 SZKLANKI CUKRU (ROZDROBNIĆ LUB KUPIĆ GOTOWY DROBNY CUKIER)
* ŁYŻKA KAKAO
* 2 ŁYŻKI PROSZKU BUDYNIOWEGO WANILINOWEGO LUB ŚMIETANKOWEGO
1.CIASTO:
ŻÓŁTKA ODDZIELIĆ OD BIAŁEK. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNO, POD KONIEC UBIJANIA DODAWAĆ STOPNIOWO ROZDROBIONY CUKIER I ŻÓŁTKA (NIE PRZERYWAMY UBIJANIA). DO MASY DODAWAĆ STOPNIOWO PRZESIANĄ MĄKĘ, 2 ŁYŻKI PROSZKU BUDYNIOWEGO I ŁYŻKĘ KAKAO. CIASTO PRZEŁOŻYĆ DO WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA TORTOWNICY (ŚREDNICA:24CM). NAGRZAĆ PIEKARNIK DO 200 STOPNI I PIEC CIASTO 30 MINUT (PO UPŁYWIE 30 MINUT SPRAWDZIĆ PATYCZKIEM CZY CIASTO JEST UPIECZONE, JEŚLI CIASTO LEPI SIĘ DO PATYCZKA - CIASTO PIECZEMY DALEJ AŻ DOPÓKI NIE BĘDZIE SIĘ KLEIŁO DO PATYCZKA). PO UPIECZENIU CIASTA WYŁĄCZAMY PIEKARNIK I ZOSTAWIAMY UCHYLONE DRZWICZKI, ŻEBY CAŁKOWICIE OSTYGŁO.
MASA:
CZEKOLADĘ ZETRZEĆ NA GRUBYCH OCZKACH TARKI. ŚMIETANKĘ UBIĆ NA SZTYWNO DODAJĄC POD KONIEC UBIJANIA CUKIER PUDER. DO UBITEJ KREMÓWKI DODAĆ STARTĄ CZEKOLADĘ.
W WYSTUDZONYM BISZKOPCIE ŁYŻKĄ WYDRĄŻAMY (NA 5 CM) ŚRODEK CIASTA (ZOSTAWIAJĄC 2 CM GRUBOŚCI BOKI). MIĄŻSZ Z CIASTA DZIELIMY NA MALUTKIE KAWAŁKI (ŻEBY PO POSYPANIU MASY WYGLĄDAŁY JAK GRUDKI ZIEMI).
BANANY OBRAĆ, PRZEKROIĆ NA PÓŁ I UŁOŻYĆ NA DNIE WYDRĄŻONEGO CIASTA. BANANY POLAĆ SOKIEM Z CYTRYNY (ŻEBY NIE ZROBIŁY SIĘ CZARNE).
NA BANANY WYŁOŻYĆ MASĘ ŚMIETANKOWĄ I FORMOWAĆ GÓRKĘ. PO UFORMOWANIU GÓRKI, MASĘ POSYPUJEMY ROZDROBNIONYM MIĄŻSZEM CIASTA.
WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA OK.3-4 GODZINY A NAJLEPIEJ NA NOC :)
Komentarze