Konfitura rabarbarowo-truskawkowa z nutką chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obieramy kroimy w dość grube plastry. truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek.Owoce wsypujemy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem, Odstawiamy do momentu aż zaczną puszczać sok. Stawiamy na malutkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Podczas gotowania ściągamy powstałą na wierzchu pianę. Od czasu do czasu mieszamy zawartość garnka , nie za pomocą łyżki tylko kolistymi ruchami, trzymając za rączki garnka. Gotujemy ok 20 min. Odstawiamy do wystygnięcia ( najlepiej na całą noc) następnego dnia ponownie zagotowujemy na ok 10 min i ponownie odstawiamy do wystygnięcia. Czynność powtarzamy jeszcze raz na sam koniec dodajemy chili. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Komentarze