Konfitura rabarbarowo-truskawkowa z nutką chilli

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

Smaki dzieciństwa, konfitura jak babcina

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
    0,5 kg rabarbaru
    1 kg cukru
    odrobina posiekanej świeżej papryczki chili

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy Sok

Konfitura rabarbarowo-truskawkowa z nutką chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy kroimy w dość grube plastry. truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek.Owoce wsypujemy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem, Odstawiamy do momentu aż zaczną puszczać sok. Stawiamy na malutkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Podczas gotowania ściągamy powstałą na wierzchu pianę. Od czasu do czasu mieszamy zawartość garnka , nie za pomocą łyżki tylko kolistymi ruchami, trzymając za rączki garnka. Gotujemy ok 20 min. Odstawiamy do wystygnięcia ( najlepiej na całą noc) następnego dnia ponownie zagotowujemy na ok 10 min i ponownie odstawiamy do wystygnięcia. Czynność powtarzamy jeszcze raz na sam koniec dodajemy chili. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Soki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować