Konfitura malinowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób

Wśród wielu słoiczków w spiżarni nie może zabraknąć konfitury malinowej.

  • 60 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • 1 kg malin
    1/ 2 kg cukru żelującego ( 2 : 1 )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Konfitura malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i umyte maliny włożyć do garnka i zagotować ( na bardzo małym ogniu ) aż się rozpadną. Masę przetrzeć przez sito i ponownie do garnka , ale już z cukrem. Zagotować . Gorące nakładać do słoiczków ( wcześniej wyparzonych ). Zamykać szczelnie i odwracać denkiem do góry. Pozostawić do wystudzenia. Smacznego.

Porady

Można nie przecierać, tylko od razu zasypać cukrem , zagotować i do słoiczków. Ja osobiście wole bez pestek. To co pozostało na sicie można zalać przegotowaną wodą i przecedzić . Świetny kompot.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Konfitura malinowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować