KOLOROWY TORCIK DOBOSZA

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny i lekki torcik jest ulubionym przysmakiem całej rodziny. A jego zrobienie wcale nie jest trudne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    Biszkopt:
    -9 jaj
    -szklanka mąki
    -szklanka cukru pudru (22dag)
    -cukier waniliowy
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    -2 szklanki śmietany 18%
    -2 galaretki truskawkowa i brzoskwiniowa

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowy torcik dobosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek,utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru (8 dag) i cukrem waniliowym.
  • 2. Białka ubić, wsypując powoli resztę cukru pudru .Porcjami dodawać pianę do żółtek. Wsypać mąkę, i proszek do pieczenia.Wyrobić.
  • 3. Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełożyć 1/5 masy, piec biszkopt ok. 6 minut w temp. 225%. Tak samo upiec jeszcze 4 krążki.
  • 4. Galaretki rozrobić w po jednej szklance wody. Szklankę śmietany ubić i wlać jedną tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać,od razu wyłożyć na krążki. Drugą szklankę śmietany przyrządzić trak samo jak poprzednią i wyłożyć na przemian na krążki. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować