Tort Dobosza

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Węgierski bardzo czekoladowy tort z cieniutkimi biszkoptami i chrupiącym karmelem. Jest dość pracochłonny i wymagający od przygotowującego cierpliwości więc warto się do jego upieczenia przygotować, aby osiągnąć jak najlepszy efekt. Spodoba się przede wszystkim amatorom słodkich kremów maślanych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopty:
    8 jajek
    160 g drobnego cukru
    160 g mąki pszennej tortowej
    40 g masła

    Krem:
    400 g masła
    150 g cukru pudru
    5 łyżek kakao
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej
    2 łyżki whisky

    Karmel:
    150 g cukru
    2 łyżki wody

    Zmielone orzechy włoskie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Biszkopty

Tort dobosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Dobosza 1. Biszkopty: Należy przygotować płaskie blaszki oraz papier do pieczenia o wymiarach blaszki i odrysować na nim 8 okręgów o średnicy 21 cm. Można także użyć tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ale dobrze było by mieć co najmniej 2 szt. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. W większej misce ubijamy całe jajka z cukrem, aż zdecydowanie zwiększą swoją objętość i będą przypominały ubitą pianę z białek. Potrwa to ładnych parę minut. Do tak ubitych jajek dodajemy po łyżce przesianej mąki i mieszamy bardzo delikatnie rózgą. Z ostatnia porcją mąki dodajemy zimne, ale płynne masło i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę dzielimy na 8 części, które rozprowadzamy dokładnie na papierze do pieczenia lub w tortownicach. Biszkopty pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Jeśli nie możemy upiec wszystkich biszkoptów na raz, możemy składniki podzielić na 2 czy 4 części lub nawet każdy biszkopt przygotować osobno (ja podzieliłam na 2 części). Wszystko zależy od tego ile możemy na raz upiec biszkoptów w swoim piekarniku. Najważniejsze jest, aby gotowe ciasto nie czekało, aż partia biszkoptów się upiecze.
  • Tort Dobosza 2. Krem: Obie czekolady roztapiamy na parze i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodajemy kakao a następnie płynną ostudzoną czekoladę i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy alkohol i mieszamy. Tak przygotowany krem dzielimy na 10 równych części. Biszkopty przekładamy porcją kremu, który dokładnie rozsmarowujemy. Tak postępujemy do siódmego biszkoptu, na którym równiutko rozprowadzamy porcję kremu (ostatni biszkopt odkładamy). Boki tortu smarujemy dwiema porcjami kremu. Z reszty kremu wyciskamy na górze 12 rozetek w równych odstępach od siebie. Odrobinę kremu odkładamy do zrobienia środkowej rozetki. Boki tortu obsypujemy zmielonymi orzechami włoskimi. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
  • Tort Dobosza 3. Karmel: Przygotowujemy sobie kawałek papieru na którym odrysowujemy okrąg o średnicy 21 cm lub troszkę większej. Następnie okrąg dzielimy na 12 równych części (kreski ryzujemy długie, aby wystawały za biszkopt), na środku kładziemy odłożony biszkopt. W ten sposób będzie nam łatwiej podzielić biszkopt z karmelem na równe części. Przygotowujemy także 2-3 dłuższe noże posmarowane olejem. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Nie mieszamy łyżką! Możemy jedynie poruszać rondelkiem za pomocą jego rączki. Dobrze jest pędzelkiem moczonym w wodzie smarować brzeg rondelka tuż nad gotującym się cukrem, aby cukier nie krystalizował się na ściankach. Cukier gotujemy do uzyskania jasnego bursztynowego koloru. Gotowy karmel wylewamy na biszkopt i rozprowadzamy szpatułką na boki. Teraz należy wyczuć moment kiedy karmel zaczyna tężeć na biszkopcie, a dzieje się to dość szybko. Wtedy nożem kroimy go na 12 części wg kresek na papierze. Jeśli widzimy, że nóż zaczyna się kleić to bierzemy następny nóż. Jeśli się da to od razu oddzielamy poszczególne trójkąty, jeśli nie to robimy to po zastygnięciu karmelu łamiąc go w miejscach przecięcia. Tak przygotowane trójkąty odkładamy do całkowitego wystygnięcia, można na całą noc. Następnego dnia układamy trójkąty z karmelem na torcie między rozetkami, opierając o jedną (karmelem do góry) a żeby rogi były w samym środku tortu. Na łączeniach rogów robimy ozdobną rozetkę z odłożonego kremu (po nocy w lodówce krem będzie twardy więc należy go wyciągnąć wcześniej zanim będziemy dekorować tort). Gotowy tort wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dobrze jest go wcześniej wyciągnąć, aby krem nie był twardy. Smacznego :) Inspiracja: Moje Wypieki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cukier Czekolada
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Rabat 30% przy zakupie min. 2... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
25% na wszystkie produkty
25% na wszystkie produkty
Aż 25% zniżki na wszystkie pro... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
+
25% na wszystkie produkty
Online

Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
-25% + dostawa gratis
-25% + dostawa gratis
-25% na asortyment dostępny w... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA25
Zobacz
+
-25% + dostawa gratis
Online
Stacjonarnie

-25% na asortyment dostępny w butiku w Krakowie i na slowglow.pl/sklep. Dostawa gratis. Promocja nie łączy się z innymi obniżkami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena serum Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 169,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 126,75 zł. Najniższa cena kremu Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 259,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 194,25 zł. Najniższa cena pilingu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 39,99 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 29,99 zł. Najniższa cena zestawu świec ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 157,50 zł. Cena zestawu po zastosowaniu rabatu - 118,13 zł. Najniższa cena świecy ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 241,50 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 181,13 zł. Najniższa cena balsamu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30dni przed obniżką - 119,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 89,25 zł. Produkty marki Polemika widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA25
Zobacz
REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować