Kolorowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuść każdy kolor oddzielnie,w połowie podanej wody na opakowaniu.Pomarańczową i czerwoną wstaw do lodówki.Zieloną pozostaw w misce z ciepłą wodą tak by szybko nie stężała.
2.Przygotuj ciasto.Jajka utrzyj z cukrem,dodaj mąkę,proszek do pieczenia i miękką margarynę.Wszystko wymieszaj mikserem.Przygotowane ciasto przełóż do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem oraz posypanej mąką.piecz w 180 st. około 20 minut.
3.Przygotuj masę serową.Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego mleka i odstaw by napęczniała.Jajka utrzyj z cukrem na puch.Dodaj ser oraz miękką margarynę.Wymieszaj.
4.Wyjmij galaretki z lodówki i pokrój w kostkę.Do żelatyny wlej 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewaj do rozpuszczenia.Zdejmij z ognia i dodaj kilka łyżek masy serowej.Tak przygotowana żelatynę wymieszaj z resztą masy serowej.Połowę masy serowej przełóż na upieczone ciasto,posyp kostkami galaretki i przykryj resztą masy.Sernik wstaw do lodówki by stężał.Później polej zielona galaretką i wstaw ponownie do lodówki.
Komentarze