Wyprubowałam go ponieważ przypadł mi wzrokowo do gustu. Był piękny i kolorowy, po zrobienu go okazało się,że to strzał w dziesiątkie w samki mojego podniebienia.
Kolorowe pyszności - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Deser można podawać w pucharkach lub kieliszkach. W okresie zimowym można skorzystać z mrożonych truskawek. W lecie zamiast truskawek można użyć malin lub poziomek.
2. Galaretki agrestowe dokładnie rozpuszczamy w goracej wodzie i schładzamy to.
3. Umyte truskawki miksujemy z cukrem.
4. Truskawkowy mus mieszkamy z lekko tężejącą galaretką i przelewamy to do pucharków, wstawiamy do lodówki.
5. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nie dopuszczamy do zagotowania, dodajemy nieubitą gęstą( koniecznie smietana musi być gęsta) śmietanę i ostudzamy.
6. Mascarpone zmiksować ze schłodzoną czekoladą i z 1 szkl śmietanki. Wstawić krem do lodówki.
7. Mango obrać ze skórki, pokroić w cząstki i zmiksować, jeżeli jest mało słodkie dodać 1 łyżkę cukru.
8. Do pucharków dajemu kolejno: truskawki z galaretkami wczesniej już dane i schłodzone, krem mascarpone z czekolada i smietanką, przetarte mango i udekorwać ubita pozostałą śmietaną i jakimiś plasterkami owoców.
Komentarze