Kolorowe pyszności

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyprubowałam go ponieważ przypadł mi wzrokowo do gustu. Był piękny i kolorowy, po zrobienu go okazało się,że to strzał w dziesiątkie w samki mojego podniebienia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,8l wody
    2 galaretki agrestowe
    1kg świeżych lub mrożonych truskawek
    1 szkl cukru
    1 biała czekolada
    2 szkl śmietany kremówki
    250g serka mascarpone
    1 mango
    1 łyzka cukru


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowe pyszności - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Deser można podawać w pucharkach lub kieliszkach. W okresie zimowym można skorzystać z mrożonych truskawek. W lecie zamiast truskawek można użyć malin lub poziomek.
    2. Galaretki agrestowe dokładnie rozpuszczamy w goracej wodzie i schładzamy to.
    3. Umyte truskawki miksujemy z cukrem.
    4. Truskawkowy mus mieszkamy z lekko tężejącą galaretką i przelewamy to do pucharków, wstawiamy do lodówki.
    5. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nie dopuszczamy do zagotowania, dodajemy nieubitą gęstą( koniecznie smietana musi być gęsta) śmietanę i ostudzamy.
    6. Mascarpone zmiksować ze schłodzoną czekoladą i z 1 szkl śmietanki. Wstawić krem do lodówki.
    7. Mango obrać ze skórki, pokroić w cząstki i zmiksować, jeżeli jest mało słodkie dodać 1 łyżkę cukru.
    8. Do pucharków dajemu kolejno: truskawki z galaretkami wczesniej już dane i schłodzone, krem mascarpone z czekolada i smietanką, przetarte mango i udekorwać ubita pozostałą śmietaną i jakimiś plasterkami owoców.

Porady

Musi być mocno schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować