Jest to miła odmiana tradycyjnych kotletów mielonych tzw sznycli.
1 godz. 30 min
Składniki:
Pulpeciki:
1kg mielonego mięsa( łopatka lub karkówka)
pieczarki 0,5kg
2 cebule
margaryna do podsmarzenia cebuli
olej
bułka tarta( tyle ile mięso zabierze, tak żeby kuleczki się nie rozwaliły)
jajko
sól
pieprz
czosnek granulowany
papryka słodka i ostra
trochę mąki ( do opruszenia pulpecików)
Sos grzybowy:
0,5kg pieczarek
margaryna
sól
pieprz
maga
śmietana i trochę mąki do podbicia
woda
kostka grzybowa 2 szt
1.0,5kg pieczarek drobno pokrojonych w kosteczke smażymy wraz z cebulą, również drobno pokrojoną. Gdy będzie gotowe , studzimy.
2.Do miski wrzucamy mięso mielone, ostudzone pieczarki z cebulą, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek, obie papryki. Mieszamy to wszystko i lepimy z tego mięsa takie nie duże kuleczki nieco owalne.
3.Tak przygotowane pulpeciki obtaczamy w mące.
4.I smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.
5.W osobnym ganku dość dużym robimy sos. Dajemy do niego margarynę, pokrojone w grubszą kostkę pieczarki i smażymy. Gdy pieczarki się przysmażą dodajemy pokruszone kostki grzybowe dla wzmocnienia smaku. Dolewamy wody i gdy pieczarki będą miękkie to podbijamy sos śmietaną z mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, maga jeśli potrzeba. Doprowadzamy do wrzenia.
6.Do tak przygotowanego sosu wrzucamy przysmażone pulpeciki i doprowadzamy to do wrzenia. Gdy sos kilka razy pyrknie to gasimy . Danie jest gotowe do jedzenia.
Porady
Znakomicie smakuje z ziemniakami, kaszagryczaną czy paluszkami ziemniaczanymi, a także z róznymi surówkami.
Komentarze