Połączenie sliwek i jagód, to strzał w dziesiątkę;)
30 min
Składniki:
20-25 śliwek węgierek
150 ml borówek/jagód ( u mnie już zasypane cukrem ze słoiczka)
70 dkg ugotowanych ziemniaków
45-50 dkg mąki pszennej
250-275 g białego sera
2 jajka
Kwaśna śmietana i cukier trzcinowy
Knedle leniwe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowałam śliwki, umyte osuszyłam , i naciinałam każdą do połowy, tak aby wyjąć pestkę, śliwka ma być w całości! Jagody przełozyłam na sitko aby odciekł sok.
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki i biały ser zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego wbilam 2 jajka, i przesiałam 40 dkg mąki, ugniotłam wszystko razem w misce. Następnie przełożyłam na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiałam do uzyskania miękkiego ciasta, podsypując raz za czas mąką( nie za dużo bo knedlei będą twarde)
Gotowe ciasto podzieliłam na dwie częsci i uformowałam wałki, każdy dzieliłam na 10 częśći (zależy jakie duże chcemy kluski) Każdy kawałek nadziewałam śliwką w którą włożyłam troszke jagód( jeśli owoce kwaśne można dodać cukru) sklejałam i formowałam okrągłe knedle.
W dużym garnku zagotowałam wodę, do gotującej się wkładałam delikatnie za pomocą łyżki. Knedle gotuję 10 minut od chwili wypłynięcia na wierzch, na wolnym ogniu. Podaję z kwaśną śmietanką , lub stopionym masłem i cukrem trzcinowym..
Komentarze