Klopsiki z selera i płatków owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od wsypania pół szklanki płatków owsianych do garnka i zalaniu ich pół szklanką mleka, czekamy az do zagotowania ok. 10 min( mieszając co jakiś czas). W miedzy czasie scieramy na tarce seler (dość drobno) i podsmażamy go dosłownie chwilę (żeby lekko zmiękł) po czym przekładamy do osobnej maseczki az do osiągnięcia. Nasze platki już sa gotowe i również przekładamy je do osobnej miski az do osiągnięcia. Czekając rozwijamy jajka i mieszamy na głębokim talerzu dosypujac bułkę tartą ok 3 szpiczaste łyżki. Zimy zeler i platki owsiane mieszamy z mieszanka jajek i bulki dodajemy sól i pieprz według uznania oraz dodajemy 2 ząbki zgniecionego czosnku do uzyskania jednolitej masy jeżeli masa sie rozlatuje trzeba dodac jeszcze troche bułki. Formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej. Najlepiej smażyć na glebokim oleju. Po wyciagnieciu kladziemy na ręcznik papierowy zeby osączyć nadmiar oleju i podajemy na talerz. SMACZNEGO.
Komentarze