Szarlotka z płatków owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
1. Jeżeli mamy jabłka ze słoika to dodajemy do nich cynamon, agar i w zależności od potrzeb trochę fruktozy. Natomiast jeżeli mamy surowe owoce to obieramy je ze skórki, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka i podlewamy wodą. Gotujemy aż się rozpadną i dodajemy pozostałe składniki.
2.Ciasto:
1. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Następnie rozdrabniamy trochę blenderem, delikatnie tak żeby nie wyszła mąka.
2. Rozpuszczamy masło klarowane.
3. Do rozdrobnionych płatków dodajemy mąkę owsianą, ryżową, proszek do pieczenia, fruktozę oraz rozpuszczone masło klarowane i wszystko mieszamy. Wychodzi taka kruszonka.
4. Z wyrobionego ciasta odkładamy mniej więcej 1/3. Pozostałą część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na to jabłka. Całość posypujemy pozostałą kruszonką.
5. Przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut . Wyjmujemy z formy dopiero po ostudzeniu.
Porady
Ja przed włożeniem do piekarnika przykrywam ciasto folią albo papierem i odkrywam po ok. 15 - 20 minutach, żeby kruszonka na wierzchu nie przypaliła się.
Komentarze