Klasyk nad klasykami- babka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy mąkę do mniejszej miski. dodajemy proszek do pieczenia. W większej misce ucieramy całe jajka, cukry i margarynę pokrojoną na kawałki.
Gdy powstanie gładka masa zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy część mąki z proszkiem i wlewamy pół szklanki mleka. Miksujemy do czasu gdy składniki się połączą. Dodajemy resztę mleka i mąki. Miksujemy jeszcze ok 2 minut.
2.Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy, którą wcześniej smarujemy margaryną i obtaczamy w kaszy mannie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut.
Porady
Ciasto można udekorować polewą czekoladową lub dodać migdały lub orzechy włoskie.
Komentarze