Klasyk nad klasykami- babka z rodzynkami

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

Klasycznie, ale pysznie. Tradycyjne ciasto nawet dla największych amatorów gotowania

  • 60 min

Składniki:

  • na tortownice:
    1 kostka margaryny
    4 jajka
    3,5 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 torebka cukru waniliowego
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    pół szklanki małych rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Klasyk nad klasykami- babka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę do mniejszej miski. dodajemy proszek do pieczenia. W większej misce ucieramy całe jajka, cukry i margarynę pokrojoną na kawałki.
    Gdy powstanie gładka masa zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy część mąki z proszkiem i wlewamy pół szklanki mleka. Miksujemy do czasu gdy składniki się połączą. Dodajemy resztę mleka i mąki. Miksujemy jeszcze ok 2 minut.
  • 2. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy, którą wcześniej smarujemy margaryną i obtaczamy w kaszy mannie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut.

Porady

Ciasto można udekorować polewą czekoladową lub dodać migdały lub orzechy włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować