Są oryginalne w smaku i doskonale sprawdzają się na przyjęciach domowych.
Składniki:
Ciasto:
-1 kg mąki
-10 dag drożdży
-1/3 kostki roztopionej margaryny
-2 żółtka
-1 całe jajko
-1 płaska łyżeczka soli
-1 łyżeczka oregano
-1 łyżeczka cukru
-1/2 litra mleka
Farsz:
-2 duże cebule(pokroić i zeszklić)
-3 kolorowe papryki( pokroić w kosteczki i zeszklić)
-80 dag grzybów(poddusić)
-1 kg piersi z kurczaka (pokroić w paski i udusić z przyprawą gyros)
-2-3 łyżki koncentratu pomidorowego(dodać i wymieszać)
-25 dag startego żółtego sera (ser wymieszać z wystudzonym farszem, wszystko wymieszać i nakładać do bułeczek)
Bułeczki kebabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zarobić rozczyn z 1 szkl. ciepłego mleka ,drożdży, cukru i mąki.Pozostawić do wyrośnięcia, następnie wymieszać z resztą składników.Zarobić ciasto.Rozwałkować grubiej ,jak na pierogi wykrawać kręgi o średnicy 14 cm ,nałożyć farsz , zlepić bułeczki- brzegi zlepić widelcem.Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 25-30 min.
Porady
Można je podawać z sosem czosnkowym i keczupem lub jako dodatek do barszczu.Z całości powinno wyjść 32 bułeczki.
Komentarze