Kebabowa zapiekanka z kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną cebule, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, robimy małe kuleczki.
2.Warzywa ( marchew, brukselkę) przelewamy gorąca wodą, odcedzamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, układamy na około warzyw, solimy wszystkie warzywa, ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.
3.Po środku warzyw układamy mięsne kuleczki i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
4.Po tym czasie wyjmujemy i polewamy sosem zrobionym z majonezu i ketchupu. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
Chwilę zapiekamy do rozpuszczenia się sera.
Komentarze