Pyszna i popularna sałatka kebab. To jedna z najsmaczniejszych i najczęściej wybieranych sałatek na różnego rodzaju domowe imprezy i inne uroczystości.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka
2 łyżeczki oleju rzepakowego
2 łyżki mieszanki przypraw kebab – gyros
kilka liści sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
pół średniej czerwonej cebuli
1 papryka czerwona
2 średnie pomidory
1 mała puszka kukurydzy konserwowej (140g)
1 ogórek zielony
Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
posiekany szczypiorek do posypania
Sałatka kebabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Dodać olej oraz przyprawę, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 30 minut do lodówki, by mięso się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wrzucić mięso i smażyć przez kilka minut, do miękkości. Odstawić do ostudzenia.
2.Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki (jeśli kapusta, to pokroić). Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w małe paseczki. Ogórka pokroić w półplasterki, a pomidory w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
3.Przygotować sos czosnkowy: majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sok z cytryny, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dużym talerzu poukładać sałatę, kurczaka, ogórki, cebulę, kukurydzę, paprykę i pomidory. Całość polać sosem czosnkowym i posypać posiekanym szczypiorkiem. Można również wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać razem. Smacznego!
Komentarze