Sałatka kebabowa

4.88 (8 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, warstwowa sałatka z kurczakiem i warzywami. Idealna na wszelkie imprezy, czy spotkania w rodzinnym gronie. Warto podać ją w przezroczystym naczyniu- będzie efektownie prezentowała się na stole.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kurczak:
    -500 g filetu z piersi kurczaka
    -1 łyżka przyprawy kebab-gyros
    -olej do smażenia

    Sos:
    -4 łyżki majonezu
    -2 łyżki ketchupu
    -1 łyżka przyprawy kebab-gyros

    Warzywa:
    -100 g groszku konserwowego odsączonego z zalewy
    -300 g pomidorków koktajlowych
    -1 duża cebula
    -4 duże ogórki kiszone
    -5 dużych liści kapusty pekińskiej
Wystaw ocenę:

4.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka gyros

Sałatka kebabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Filet kroimy w drobną kostkę, dokładnie mieszamy z przyprawą kebab. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy 7-8 minut od czasu do czasu mieszając. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i studzimy.
  • 2 2. Majonez, ketchup i przyprawę mieszamy ze sobą dokładnie. Będzie to sos do sałatki.
  • 3 3. Na dnie półmiska układamy połowę ostudzonego przesmażonego kurczaka. Następnie wykładamy groszek i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Wykładamy 1/3 sosu, równomiernie rozprowadzając.
  • 4 4. Wykładamy pokrojone w plasterki pomidorki. Pokrywamy kolejną 1/3 sosu.
  • 5 5. Wykładamy pokrojone w drobną kostkę ogórki. Następnie drugą połowę przesmażonego kurczaka. Pokrywamy resztą sosu. Wierzch posypujemy drobno posiekaną kapustą pekińską. Wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować