Pyszna, warstwowa sałatka z kurczakiem i warzywami. Idealna na wszelkie imprezy, czy spotkania w rodzinnym gronie. Warto podać ją w przezroczystym naczyniu- będzie efektownie prezentowała się na stole.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Kurczak:
-500 g filetu z piersi kurczaka
-1 łyżka przyprawy kebab-gyros
-olej do smażenia
Warzywa:
-100 g groszku konserwowego odsączonego z zalewy
-300 g pomidorków koktajlowych
-1 duża cebula
-4 duże ogórki kiszone
-5 dużych liści kapusty pekińskiej
Sałatka kebabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kroimy w drobną kostkę, dokładnie mieszamy z przyprawą kebab. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy 7-8 minut od czasu do czasu mieszając. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i studzimy.
2.Majonez, ketchup i przyprawę mieszamy ze sobą dokładnie. Będzie to sos do sałatki.
3.Na dnie półmiska układamy połowę ostudzonego przesmażonego kurczaka. Następnie wykładamy groszek i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Wykładamy 1/3 sosu, równomiernie rozprowadzając.
4.Wykładamy pokrojone w plasterki pomidorki. Pokrywamy kolejną 1/3 sosu.
5.Wykładamy pokrojone w drobną kostkę ogórki. Następnie drugą połowę przesmażonego kurczaka. Pokrywamy resztą sosu. Wierzch posypujemy drobno posiekaną kapustą pekińską. Wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Komentarze