Kaszotto z pieczarkami i pulpeciki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszotto:Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, smażyć mieszając przez około 10 minuty, aż się lekko zrumienią. Odstawić z ognia.
Kaszę wsypać do rondelka, dodać 1 łyżkę masła i prażyć przez około minutę,wlać wodę(bulion) doprawić świeżo zmieloną kolendrą i pieprzem. Przykryć i gotować, aż kasza zaabsorbuje cały płyn (około 6- 8 minut) i będzie miękka.
Pieczarki przełożyć do garnka z kaszą, dodać łyżkę masła i podgrzać tuż przed podaniem.
2.Pulpeciki z indyka: Mięso przełożyć do miseczki, dodać lubczyk, słodką i ostrą paprykę, pieprz cytrynowy i sos sojowy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, zafoliować szczelnie miseczkę i wstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć mięso, dodać bułkę tartą i zarodki i wyrobić na gładką masę, uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać olej i piec pulpeciki przez około 3 minuty, z każdej strony na złoty kolor.
3.Surówka: Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miseczki, dodać pozostałe składni ki i wymieszać.
4.Pulpeciki podawać z gorącym kaszotto oraz surówką z marchewki i selera.
Porady
* Jeśli chcemy urozmaicić do części kulek możemy włożyć po kosteczce sera owczego.
Komentarze