Kaszotto z pieczarkami i pulpeciki z indyka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chrupiące pulpeciki z indyka w towarzystwie kaszy jaglanej podawane z surówką z marchewki i selera. Pysznie, zdrowo i szybko!

  • 60 min

Składniki:

  • Kaszotto składniki:

    • 1 szklanka kaszy jaglanej
    • 2 szklanki wody lub bulionu
    • 250 g pieczarek
    • 2 łyżki masła
    • 3 łyżki oleju
    • świeżo zmielony pieprz czarny
    • świeżo zmielona kolendra



    Pulpeciki z indyka

    • 250 g mięsa mielonego z indyka
    • po łyżeczce : suszonego lubczyku, pieprzu cytrynowego
    • po 1/2 łyżeczki : słodkiej i ostrej papryki,
    • 1 łyżeczkę sosu sojowego
    • 1 łyżka zarodków pszennych
    • 2 łyżki bułki tartej
    • olej rzepakowy do smażenia

    opcjonalnie:
    • 10 kosteczek (1cmx1cm) twardego sera owczego*



    Surówka:
    • 1/2 selera (korzeń)
    • 1 duża marchewka
    • 1 łyżka chrzanu
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka majonezu
    • 1/ łyżeczki soku z cytryny




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto z pieczarkami i pulpeciki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszotto:Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, smażyć mieszając przez około 10 minuty, aż się lekko zrumienią. Odstawić z ognia.
    Kaszę wsypać do rondelka, dodać 1 łyżkę masła i prażyć przez około minutę,wlać wodę(bulion) doprawić świeżo zmieloną kolendrą i pieprzem. Przykryć i gotować, aż kasza zaabsorbuje cały płyn (około 6- 8 minut) i będzie miękka.
    Pieczarki przełożyć do garnka z kaszą, dodać łyżkę masła i podgrzać tuż przed podaniem.
  • 2. Pulpeciki z indyka: Mięso przełożyć do miseczki, dodać lubczyk, słodką i ostrą paprykę, pieprz cytrynowy i sos sojowy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, zafoliować szczelnie miseczkę i wstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć mięso, dodać bułkę tartą i zarodki i wyrobić na gładką masę, uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać olej i piec pulpeciki przez około 3 minuty, z każdej strony na złoty kolor.
  • Surówka z marchewki i selera 3. Surówka: Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miseczki, dodać pozostałe składni ki i wymieszać.
  • Kaszotto z pieczarkami i kulki z indyka 4. Pulpeciki podawać z gorącym kaszotto oraz surówką z marchewki i selera.

Porady

* Jeśli chcemy urozmaicić do części kulek możemy włożyć po kosteczce sera owczego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować