Idealny deser na letnie upały, doskonale smakuje i na obiad, na kolację, na śniadanie czy deser, doskonale orzeźwia i chłodzi ale też i syci. Smacznego!
Kasza manna waniliowa z masłem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać 1/2 szklanki zimnej wody ( nie przypali się mleko na dnie), wlać 1/2 litra mleka, dodać masło i zagotować mleko.
2.Kaszę manną, cukier wanilinowy, sól, cukier wsypać do miski (nie będzie grudek po dodaniu do mleka), wlać 1/2 litra mleka i dobrze rózgą wymieszać.
Do gotującego się mleka wlać wymieszaną kaszę, mieszać do zagotowania, na małym ogniu gotować z 2 minuty, mieszać aby kasza się nie przypaliła na dnie garnka.
3.Zdjąć z ognia, nakryć talerzem (nie będzie kożucha na kaszy) i zostawić do wystudzenia, najlepiej ugotować wieczorem.
4.Wiśnie bez pestek, śliwki bez pestek dać do garnka, wlać wodę, wsypać cukier, gotować z 5 minut na średnim ogniu, zostawić do wystudzenia, też wieczorem przygotować.
Łyżką nakładać porcje kaszy i wlać sok z owocami, posypać borówką lub jagodami.
Komentarze