karpatka z budyniem śmietanowo-kokosowym

0 (0 ocen)

karpatka jest delikatna, krem nie jest za tłusty i za słodki...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • CIASTO: woda 1 szklanka, masło 15 dag, mąka tortowa 1,1/4 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia - szczypta, jajka 6 sztuk.................

    KREM: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 3 łyżki, masło 1/2 łyżeczki, śmietana 30 % 200 ml, wiórki kokosowe 100 gram, cukier puder - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka z budyniem śmietanowo-kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. zagotować wodę, szybko wsypać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i mieszając doprowadzić do powstania gęstego ciasta, lekko wystudzić
  • etap 2. mikserem ubijać na średnich obrotach i wbijać po 1 jajku, miksować do jednolitej, gładkiej masy
  • etap 3. blaszka 30x25 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować na papierze i piec w 210 C z 20 minut, następnie w 150 C 20 minut, grzanie góra/dół - ciasto upiekłam jako jeden placek i wystudzone podzieliłam na połowę, można też upiec na mniejszych blaszkach dwa osobne placki
  • etap 4. połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, w drugiej połowie wymieszać budyń, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego mleka, mieszać do zagęstnienia budyniu, wystudzić do zimnego budyniu, śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i porcjami dodawać do zimnego budyniu ubijając mikserem na średnich obrotach
  • etap 5. cały krem rozsmarować na jednej części karpatki, posypać wiórkami kokosowymi i nakryć drugą karpatką, lekko przycisnąć, schować do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posypać pudrem cukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować