Karpatka słowacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto;
Z mąki, cukru pudru, masła, sody jajek, miodu zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Oba placki piec ok 7-10 minut w temperaturze 170 C na złoty kolor.
Krem:
Z mleka, budyni, maki, żółtek i cukru gotujemy budyń. następnie studzimy i łączymy z masłem, ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Bita śmietana:
Ubijamy śmietanę, następnie dodajemy cukier i śmietanę fix.
Na wystudzony pierwszy placek kładziemy krem, następnie równomiernie rozkładamy bitą śmietanę, przykrywamy drugim plackiem, posypujemy cukrem pudrem. Ciasto jest gotowe do jedzenia minimum 12 godzin po przygotowaniu. Należy je przechowywać w lodówce.
Porady
Zamiast śmietany fix można użyć śnieżki, ale wtedy pomijamy cukier.
Komentarze