Karpatka słowacka

5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto ma smak lodów, gdy dwie godziny przed podaniem włożysz je do zamrażarki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    370 g mąki,
    150 g cukru pudru,
    100 g masła,
    1 łyżeczka sody,
    2 jajka,
    2 łyżeczki miodu.


    Krem:
    1 litr mleka,
    2 budynie waniliowe,
    2 łyżki mąki,
    3 żółtka,
    1 cukier waniliowy
    200 g cukru,
    200 g masła.


    Bita śmietana:
    500 ml śmietany kremówki,
    2 śmietany fix,
    2 łyżki cukru pudru.






Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Karpatka słowacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Z mąki, cukru pudru, masła, sody jajek, miodu zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Oba placki piec ok 7-10 minut w temperaturze 170 C na złoty kolor.

    Krem:
    Z mleka, budyni, maki, żółtek i cukru gotujemy budyń. następnie studzimy i łączymy z masłem, ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Bita śmietana:
    Ubijamy śmietanę, następnie dodajemy cukier i śmietanę fix.

    Na wystudzony pierwszy placek kładziemy krem, następnie równomiernie rozkładamy bitą śmietanę, przykrywamy drugim plackiem, posypujemy cukrem pudrem. Ciasto jest gotowe do jedzenia minimum 12 godzin po przygotowaniu. Należy je przechowywać w lodówce.

Porady

Zamiast śmietany fix można użyć śnieżki, ale wtedy pomijamy cukier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować