karpatka biało-czarna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zmodyfikowana karpatka o smaku czekoladowo - waniliowym, pyszna jak zawsze ! :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto zaparzane:
    1 szklanka wody
    0,5 margaryny (125 g)
    1 szklanka mąki pszennej
    5 jaj (M)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    krem kakaowy:
    2 budynie czekoladowe bez cukru ( takie po 40 g)
    0,6 litra mleka
    2 płaskie łyżki ciemnego kakao
    3/4 szklanki cukru + 1 płaska łyżka
    250 gramów miękkiego masła

    krem waniliowy:
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe (takie po 40 g)
    0,5 litra mleka
    3/4 szklanki cukru
    250 gramów miękkiego masła

    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka biało-czarna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxxx 1. W rondlu zagotowujemy wodę z masłem, dodajemy stopniowo mąkę i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dopóki masa nie zrobi się szklista i będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla, odstawiamy do wystygnięcia.

    Do zimnej masy dodajemy pojedynczo jaja, miksujemy dokładnie ( blenderem), następnie dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy.

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia.
    Na papier wykładamy ciasto i rozsmarowujemy je po całości.
    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Podczas pieczenia absolutnie nie otwieramy piekarnika, grozi to opadnięciem wybrzuszeń. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy jeszcze na 10 minut, po czym wyjmujemy na blat.

    Ciasto studzimy i dopiero potem odrywamy od niego papier, przecinamy je na dwa równe płaty.


    W rondlu podgrzewamy 1 szklankę mleka z cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie i kakao (można pomóc sobie mikserem), kiedy mleko się zagotuje wlewamy przygotowaną mieszankę i zagotowujemy ponownie, zestawiamy z gazu, schładzamy do temperatury pokojowej, budyń będzie mocno gęsty.

    Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i ucieramy do połączenia składników.

    Krem czekoladowy rozsmarowujemy na jednym z płatów karpatkowych, wkładamy do lodówki na około 40 minut.

    W tym czasie zabieramy się za budyń waniliowy.
    I znowu w rondlu podgrzewamy 1 szklankę mleka z cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie, kiedy mleko się zagotuje wlewamy przygotowaną mieszankę i zagotowujemy ponownie, zestawiamy z gazu, schładzamy do temperatury pokojowej.

    Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i ucieramy do połączenia składników.

    Krem waniliowy wykładamy delikatnie na krem czekoladowy.
  • xxx 2. Przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.

Porady

Aby ciasto było łatwo rozprowadzić łyżkę maczamy co chwilkę w mocno ciepłej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować