BIAŁO-CZARNA SZARLOTKA

5 (159 ocen)

  • 25 min

Bardzo szybka do wykonania, szczególnie wtedy, gdy mamy nagłą ochotę na coś pysznego do popołudniowej kawy.

  • 25 min

Składniki:

  • 3 średniej wielkości jabłka
    kostka margaryny
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    cynamon
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Biało-czarna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej
    wielkości kostkę.
  • 2. Margarynę roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Oddzielamy
    żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na puszystą
    masę, dodajemy na przemian po trochu mąkę, wymieszaną z proszkiem do
    pieczenia i margarynę.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie
    mieszamy.
  • 4. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy i
    rozkładamy na blaszce o wymiarach ok.20 na 30 cm (lub na tortownicy o
    średnicy ok.25 cm.). Na ciemne ciasto wykładamy jabłka, oprószamy je
    delikatnie cynamonem i przykrywamy jasnym ciastem.
  • 5. Pieczemy ok.40 min w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować