Karkówka zapiekana z pieczarkami

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i krucha karkówka, zapiekana z pieczarkami , koncentratem pomidorowym z ketchupem oraz różnymi przyprawami.
Przepis prosty, może nie tyle szybki co smaczny lecz nieskomplikowany.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • karkówka 10 plastrów około 1,5 kg,
    przyprawa do karkówki,
    sól i pieprz do smaku,
    pieczarki około 1,5 kg,
    cebule 5 szt,
    koncentrat pomidorowy słoik,
    ketchup pikantny 1,
    oregano 1 łyżeczka,
    majeranek 1 łyżeczka,
    pieprz do smaku,
    sól do smaku,
    cukier 1/2 łyżeczki,
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Karkówka zapiekana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać i pokroić w pół plastry, a cebulę po obraniu pokroić w kostkę.
    Koncentrat wyłożyć do miseczki dodać ketchup , oregano, majeranek cukier oraz sól i pieprz do smaku, całość wymieszać do połączenia składników.
    Karkówkę po umyciu i osuszeniu pokroić w plastry, przyprawić przyprawą do karkówki , pieprzem i solą.
    Następnie plastry ułożyć na blasze wysmarowanej olejem.
    Na każdym rozłożyć porcję pokrojonych surowych pieczarek oraz porcję pokrojonej cebuli.
    Na wierzch nakładać koncentrat pomidorowy wymieszany z ketchupem oraz przyprawami.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny, a (najlepiej do miękkości mięsa).
    Podawać do drugiego dania lub jako smaczną przystawkę .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować