Bardzo smaczna i krucha karkówka, zapiekana z pieczarkami , koncentratem pomidorowym z ketchupem oraz różnymi przyprawami.
Przepis prosty, może nie tyle szybki co smaczny lecz nieskomplikowany.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
karkówka 10 plastrów około 1,5 kg,
przyprawa do karkówki,
sól i pieprz do smaku,
pieczarki około 1,5 kg,
cebule 5 szt,
koncentrat pomidorowy słoik,
ketchup pikantny 1,
oregano 1 łyżeczka,
majeranek 1 łyżeczka,
pieprz do smaku,
sól do smaku,
cukier 1/2 łyżeczki,
Karkówka zapiekana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać i pokroić w pół plastry, a cebulę po obraniu pokroić w kostkę.
Koncentrat wyłożyć do miseczki dodać ketchup , oregano, majeranek cukier oraz sól i pieprz do smaku, całość wymieszać do połączenia składników.
Karkówkę po umyciu i osuszeniu pokroić w plastry, przyprawić przyprawą do karkówki , pieprzem i solą.
Następnie plastry ułożyć na blasze wysmarowanej olejem.
Na każdym rozłożyć porcję pokrojonych surowych pieczarek oraz porcję pokrojonej cebuli.
Na wierzch nakładać koncentrat pomidorowy wymieszany z ketchupem oraz przyprawami.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny, a (najlepiej do miękkości mięsa).
Podawać do drugiego dania lub jako smaczną przystawkę .
Komentarze