Kandyzowane skórki cytrusów

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze mam w zanadrzu pyszny dodatek do deserów.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 pomarańcze
    3 cytryny
    1,5 szklanka wody
    1,5 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Kandyzowane skórki cytrusów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wylewamy wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki cukru. gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje.
    Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.

Porady

Cytrusów nie musimy zużyć za jednym razem. Skórki można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez kilka dni, a gdy uzbieramy potrzebną ilość przetworzyć je. Kandyzowane skórki cytrusów świetnie sprawdzają się do świątecznych wypieków (zwłaszcza keksa). Równie dobrze można przygotować je po Świętach z owoców które zostały. Ładnie opakowane i w oryginalnym słoiczku świetnie sprawdzają się jako słodki, świąteczny upominek dla najbliższych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować