Kalafior zapiekany w sosie serowym

4.48 (155 ocen)

  • 20 min

Kalafior to pyszne warzywo, ale najczęściej jadamy je po prostu z bułką tartą. Miałam ochotę na wypróbowanie go w innej postaci i stąd ten przepis.

  • 20 min

Składniki:

  • Średniej wielkości kalafior, sól, cukier, łyżeczka masła, filiżanka startego żółtego sera

    sos: łyżka masła, łyżka mąki, filiżanka startego żółtego sera, pół szklanki śmietany, 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki masła, przyprawy wedle uznania.
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki Sos serowy

Kalafior zapiekany w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielony na różyczki wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy szczyptę soli, cukru i łyżeczkę masła i gotujemy na średnim ogniu około 8 minut. Kalafior nie powinien się rozgotować.

Porady

Jeżeli chcemy wykonać wersję "light" tego dania, śmietanę możemy zastąpić gęstym jogurtem lub naturalnym serkiem homogenizowanym. Natomiast żeby uzyskać bardziej serowy smak, do sosu dodajmy serek topiony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować