Kalafior w cieście naleśnikowym

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Kalafior w naleśnikowym odzieniu:):)

  • 30 min

Składniki:

  • kalafior duży 1 sztuka
    mleko ok1,5 szklanki
    jajka 2 sztuki
    olej 2 łyżki
    cebula 1/2 sztuki
    olej do smażenia
    mąka do zagęszczenia ciasta
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jajek, mleka i mąki przygotować ciasto. Mąki dodajemy tyle, by powstało dość gęste ciasto naleśnikowe. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i lekko rumienimy na dwóch łyżkach oleju. Dodajemy do ciasta i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kalafior płuczemy w wodzie z dodatkiem octu. Dzielimy na różyczki i gotujemy ok 10 minut. Osączamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy do zrumienienia. Jeśli ktoś nie lubi cebulki, może dodać do ciasta zioła lub paprykę w proszku. Podajemy z dowolnym sosem, sałatką bądź ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować