Kaba-dogi chrzanowe czyli hot-dogi z kabanosami

0 (0 ocen)

Dziś propozycja iście piknikowa , a że mamy w tym tygodniu majowy weekend , pogoda dopisuje , polecam Wam podwójnie . Bułeczki są mięciutkie i puszyste a środek bułki wypełniony jest pysznymi kabanosami .

Składniki:

  • ( na 12-14 kaba-dogów )

    235 ml mleka ( 1 szklanka )

    120 ml wody ( 0,5 szklanki )

    55g masła

    650g mąki pszennej

    15g świeżych drożdży

    2 łyżki cukru

    1,5 łyżeczki soli

    1 jajko



    Dodatkowo :

    Kabanosy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Kaba-dogi chrzanowe czyli hot-dogi z kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) . Do szklanki odlewamy trochę mleka studzimy je i w nim rozpuszczamy drożdże ( mleko to ma być letnie ).

    W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z rozpuszczonymi drożdżami , cukrem i solą . Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ze specjalną końcówką ). Dodajemy jajko i ponownie mieszamy . Mieszając dodajemy pozostałą mąkę , po pół szklanki na raz , dobrze wyrabiamy ciasto po każdym dodaniu . Pod koniec wyrabiania ciasto będzie elastyczne i delikatnie klejące . Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia .
  • 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy i tniemy na kwadraty , w które zawijamy kabanosy , dokładnie zlepiamy . Bułki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-35 minut .

    Przed włożeniem do piekarnika możemy bułeczki ponacinać .

    Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 12-15 minut , aż nabiorą złotego koloru .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować