Dziś propozycja iście piknikowa , a że mamy w tym tygodniu majowy weekend , pogoda dopisuje , polecam Wam podwójnie . Bułeczki są mięciutkie i puszyste a środek bułki wypełniony jest pysznymi kabanosami .
Kaba-dogi chrzanowe czyli hot-dogi z kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) . Do szklanki odlewamy trochę mleka studzimy je i w nim rozpuszczamy drożdże ( mleko to ma być letnie ).
W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z rozpuszczonymi drożdżami , cukrem i solą . Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ze specjalną końcówką ). Dodajemy jajko i ponownie mieszamy . Mieszając dodajemy pozostałą mąkę , po pół szklanki na raz , dobrze wyrabiamy ciasto po każdym dodaniu . Pod koniec wyrabiania ciasto będzie elastyczne i delikatnie klejące . Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia .
2.Po tym czasie ciasto wałkujemy i tniemy na kwadraty , w które zawijamy kabanosy , dokładnie zlepiamy . Bułki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-35 minut .
Przed włożeniem do piekarnika możemy bułeczki ponacinać .
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 12-15 minut , aż nabiorą złotego koloru .
Komentarze