HOT-DOGI

0 (0 ocen)

Ten popularny fast food w prosty sposób można przygotować we własnej kuchni. Wystarczy kilka składników i odrobina czasu. Samodzielnie przygotowane bułki do hot-dogów są przede wszystkim aromatyczne, pachnące, świeżo wypieczone z ciasta drożdżowego. Bułka nie jest twarda.

Składniki:

  • Ciasto na bułeczki:
    1 szklanka mleka ( 250ml)
    0,5 szklanki wody
    50g masła
    5 szklanek mąki
    14 g suchych drożdży ( instant)
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżki soli
    1 jajko
    Pozostałe składniki:
    12 parówek
    200g przecieru pomidorowego
    Sos czosnkowy
    Ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przystawki

Hot-dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać suche drożdże, sól, cukier. Przemieszać łyżką
  • 2. Mleko i wodę wlać do rondelka, dodać masło i całość mocno podgrzać ( nie zagotować). Rozpuszczone masło przelać ostrożnie do mąki, wbić jajko i wyrobić elastyczne gładkie ciasto drożdżowe. Utworzyć kulę, miskę przykryć ściereczką o odstawić do wyrośnięcia na 30 minut
  • 3. Z ciasta oderwać kawałek, rozwałkować na średniej grubości okrąg. Ułożyć parówki w kilkucentymetrowych odstępach od siebie. Odciąć ciasto nożem tak aby powstały oddzielne kawałki z parówką na cieście. Każdy kawałek posmarować przecierem pomidorowym, ponownie położyć parówkę. Następnie parówkę opatulić ciastem.( Dwa boki lekko naciągnąć i zlepić ze sobą)
  • 4. Tak przygotowane hot-dogi piec w mocno nagrzanym piekarniku 30 minut . Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym

Porady

Przepis na 12 hot-dogów Ciasto nie powinno być za grube, bo inaczej nim bułka się upiecze, parówka się przypali.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować