Jagodzianki z kruszonką

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Bułeczki drożdżowe z jagodami, z kruszonką

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki
    - 50g margaryny
    - 2 jajka
    - 1/2 szklanki mleka
    - 30g drożdży
    - cukier waniliowy
    - 150g cukru
    - szczypta soli

    Nadzienie:
    - 3 szklanki jagód
    - łyżka mąki
    - 3 łyżki cukru

    Kruszonka :
    - 200g mąki
    - 100g masła
    - 100g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki Desery

Jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W pierwszej kolejności musimy przygotować rozczyn. W miseczce kruszymy drożdże,dodajemy jedną łyżkę mąki i jedną łyżkę cukru, następnie dolewamy odrobinę ciepłego mleka.
    Kiedy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego resztę mąki, mleka, cukru, roztopioną i ostudzoną margarynę, 1 całe jajko i żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania
    jagodzianek ).
    Całość zagniatamy, aby ciasto odchodziło od ręki i było puszyste, w razie potrzeby można dodać więcej mąki.
    Ciasto odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Nadzienie : Jagody mieszamy z cukrem i mąką.

    Kruszonka : Łączymy masło, mąkę i cukier, aby otrzymać posypkę.

    Kiedy ciasto jest gotowe rwiemy po kawałeczku nadziewając bułeczkę jagodami. Wykładamy je na blachę, smarujemy białkiem i posypujemy naszą kruszonką.
    Gdy wszystko jest już gotowe - pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować