Jabłkowa biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, sól i margarynę, dokładnie posiekać wszystko razem, a następnie dodać żółtka. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny. Wyłożyć do formy (24x36) i piec ok 40 min w 190*.
2.MASA BUDYNIOWA:
1 szkl mleka zagotować, a w drugiej rozrobić wszystkie składniki, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch i dodać przygotowany budyń, dodając ewentualnie do smaku jeszcze odrobinę cukru pudru.
3.MASA JABŁKOWA:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać odrobiną wody i zagotować, dodać galaretki i odstawić do stężenia.
4.BISZKOPT:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszać, wylać do formy i piec w 180* przez ok 25 min. Po upieczeniu w biszkopcie wyciąć kieliszkiem kółka.
5.Galaretkę szafirową rozpuścić w 1,5 szkl wody, a czerwone w 2 szkl wody, odstawić do stężenia.
6.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
ciasto- połowa masy budyniowej-masa jabłkowa-kółka z biszkopta-masa budyniowa- biszkopt z dziurami- w każdą dziurę wlać łyżkę galaretki szafirowej-zalać galaretką czerwoną.
Komentarze