Jabłka w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pachnące cynamonem chrupiące ciasteczka w kształcie słoneczek z jabłkowym wnętrzem. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak na zimno. Do ich wykonania potrzebujemy twardych owoców. Miękkie mogą się kurczyć podczas pieczenia i pękać podczas wycinania gniazd nasiennych.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 szt.
    duże jabłka - 3 szt.
    cukier i cynamon do posypania 
    jajko do posmarowania wypieków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Jabłka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 1-cm paski.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Okrągłym kieliszkiem lub foremką wycinamy z każdego plastra gniazdo nasiennie.
  • 3. Paskami z ciasta owijamy każdy plaster, tak, aby paski nie zachodziły na siebie,
  • 4. Każde ciastko smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
  • 5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok. 25 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować