Jabłka pod pierzynką

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeśli masz ochotę na jabłka w innej postaci niż szarlotka naprawdę warto je zrobić :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - mąka pszenna- 2 i 2/3 szklanki
    - jabłka (kwaśne)- 5-6 sztuk
    - proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
    - masło- 25 dkg
    - serek homogenizowany- 200g
    - śmietana 12%
    - cukier puder
    - cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wysiekać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać serek homogenizowany i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce
  • 2. Prostokątną blachę (taką bez jednego boku najlepiej) wysmarować margaryną. Rozwałkować troszkę mniej niż połowę ciasta i wyłożyć sam spód blachy. Jabłka obrać przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Układać na blasze (3 w jednym rzędzie) w równych odstępach). Tak ułożone jabłka posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy jabłka tak by każde było obtoczone ciastem i oddzielone od reszty. Bardzo dobrze zlepiamy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach do złotego koloru. Gorące wyciągamy z piekarnika i smarujemy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. ( śmietanę i cukier bierzemy na oko a cukru tyle żeby śmietana była bardzo słodka gdyż w cieście nie ma cukru) Smarujemy obficie. Smacznego!

Porady

Okrywając jabłka starajmy się robić to tak aby górne ciasto było zlepione z dolnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować