Jabłka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wysiekać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać serek homogenizowany i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce
2.Prostokątną blachę (taką bez jednego boku najlepiej) wysmarować margaryną. Rozwałkować troszkę mniej niż połowę ciasta i wyłożyć sam spód blachy. Jabłka obrać przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Układać na blasze (3 w jednym rzędzie) w równych odstępach). Tak ułożone jabłka posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy jabłka tak by każde było obtoczone ciastem i oddzielone od reszty. Bardzo dobrze zlepiamy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach do złotego koloru. Gorące wyciągamy z piekarnika i smarujemy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. ( śmietanę i cukier bierzemy na oko a cukru tyle żeby śmietana była bardzo słodka gdyż w cieście nie ma cukru) Smarujemy obficie. Smacznego!
Porady
Okrywając jabłka starajmy się robić to tak aby górne ciasto było zlepione z dolnym.
Komentarze