Jabłecznik z pianką na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto rozpływające się w ustach.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka cukru
    • 200 g masła lub margaryny
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 2 jajka
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie
    • 2 kg jabłek
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    Pianka
    • 2 białka
    • Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik

Jabłecznik z pianką na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, masło, śmietanę, jajka. Zagnieść składniki na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 45 minut.
    Schłodzone ciasto rozwałkować. Blachę wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 15 minut.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Dodać cukier, cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać. Prużyć na patelni przez kilka minut. Jabłka wyłożyć na spód. Wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie ubić pianę.
    Po 15 minutach nałożyć pianę na jabłka. Włożyć ponownie do piekarnika na 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika. Wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować