Jabłecznik z pianką na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, masło, śmietanę, jajka. Zagnieść składniki na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 45 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Blachę wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 15 minut.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Dodać cukier, cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać. Prużyć na patelni przez kilka minut. Jabłka wyłożyć na spód. Wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie ubić pianę.
Po 15 minutach nałożyć pianę na jabłka. Włożyć ponownie do piekarnika na 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika. Wystudzić.
Komentarze