Mus jabłkowy:
1,5kg jabłek
2galaretki pomarańczowe
ok. 1/3szkl. wody
Masa budyniowa z czekoladą:
2budynie waniliowe
800ml mleka
skórka z mandarynki
1/2szkl. cukru
1margaryna
1/2startej na tarce mlecznej czekolady
3łyżki żelatyny
1/3szkl. wrzątku wody
Jabłecznik z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto biszkoptowe: Białka ubij na puch ze szczyptą soli oraz cukrem. Żółtka dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 35min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół. Blaszka 25x37.
2.Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dajemy je do garnka, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem ok. 20min. Ściągamy z ognia i dodajemy sypkie galaretki. Mieszamy ręcznie. Studzimy. Wystudzone jabłka wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugą częścią nasączonego sokiem biszkoptu.
3.Masa budyniowa z czekoladą: W niecałej szkl. mleka rozrabiamy budynie wraz z cukrem. Dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować razem z startą na tarce o małych oczkach skórką z mandarynek. Do gotującego mleka wlać mieszankę budyniową-ugotować budyń. Wystudzić. Do zimnego budyniu dajemy margarynę-zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3szkl. wrzątku. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Gotową lekko tężejącą żelatynę wlać do masy budyniowej-zmiksować. Startą czekoladę dodać do masy-wymieszać ręcznie. Wylać na ciasto.
4.Górę ciasta posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą
Komentarze