Jabłecznik pani ireny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy je do garnka wraz z masłem, rodzynkami i cynamonem i całość smażymy do momentu, aż uzyska konsystencję marmolady. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Ciasto: oddzielamy żółtka od białek, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy do białości, następnie stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cukier waniliowy i po kolei żółtka. Nadal ucierając, wsypujemy po łyżce mąki z proszkiem i dodajemy 5 łyżek mleka. Na koniec ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy całość łyżką. Połowę ciasta wlewamy do formy o wym. 38x24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wykładamy masę jabłkową.
3.Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na masę jabłkową. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 30 minut.
4.Wystudzone ciasto polewamy lukrem, zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.
Komentarze