Jabłecznik pani Ireny

0 (0 ocen)

Pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto o cudownym, jabłkowo – cynamonowym aromacie. Przepis na nie znalazłam w starym zeszycie mamy.

Składniki:

  • Ciasto:

    2,5 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szkl cukru pudru (można użyć mniej)
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
    5 jajek
    5 łyżek mleka
    1,5 łyżki kakao

    Masa jabłkowa:

    1kg winnych jabłek
    100g rodzynek
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:

    lukier z soku z cytryny i cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik pani ireny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik pani Ireny 1. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy je do garnka wraz z masłem, rodzynkami i cynamonem i całość smażymy do momentu, aż uzyska konsystencję marmolady. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Jabłecznik pani Ireny 2. Ciasto: oddzielamy żółtka od białek, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy do białości, następnie stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cukier waniliowy i po kolei żółtka. Nadal ucierając, wsypujemy po łyżce mąki z proszkiem i dodajemy 5 łyżek mleka. Na koniec ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy całość łyżką. Połowę ciasta wlewamy do formy o wym. 38x24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wykładamy masę jabłkową.
  • Jabłecznik pani Ireny 3. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na masę jabłkową. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 30 minut.
  • 4. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować