Jabłecznik mojej mamy

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

Jest to prze pyszny jabłecznik. Polecam go.

  • 30 min

Składniki:

  • - 75 dag mąki
    - 25 dag cukru
    - 3 jaja
    - kostka margaryny
    - 1 proszek do pieczenia(mały)
    - Śmietana do zarobienia ile ciasto zabierze
    - 1,5 kg jabłek(twardych)
    - bułka tarta do posypania brytwanki
    - tłuszcz do posmarowania brytwanki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Wyjmujemy ciasto i dzielimy na pół. Połowe ciasta wałkujemy i wylepiamy nim brytwanke (brytwanke posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą).
  • 2. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Wyjmujemy ciasto i dzielimy na pół. Połowe ciasta wałkujemy i wylepiamy brytwanke(brytwanke posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą).
  • 3. Na ciasto kładziemy utarte jabłka lekko słodzimy i posypujemy cynamonem do smaku. Drugą część ciasta wałkujemy i przygrywamy ciasto. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować